/ Ik koop lokaal
/ Aarixa steekt de lokale handelaar een hart onder de riem
Er wordt (te) vaak uitgekeken naar het goedkoopste, het snelst geleverde, het hipste aankoopkanaal,… maar daarbij verliezen we vaak de lokale ondernemers uit het oog. Wijzelf, familie, vrienden, collega’s,… zijn ongetwijfeld op een of andere manier persoonlijk verbonden met een lokale zelfstandige of lokaal bedrijf. En vaak zitten daar mensen tussen die we goed kennen en warm in ons hart dragen.
Wij willen meestreven naar een lokale economie waar elke handelskern zowel offline als online een gediversifieerd duurzaam lokaal aanbod heeft waardoor ze hun eigenheid blijven behouden. En er op die manier over waken dat er sterke, dynamische handelskernen zijn/komen met unieke lokale zelfstandige handelaars en winkeliers van hier, die zowel op vlak van aanbod als tewerkstelling een duurzaam karakter hebben.
Wij kopen – voor zover er lokaal aanbod is – lokaal. Als voorbeeld kunnen we ons bedrijfspand nemen dat we in 2019 in gebruik namen. Dit lieten we zelf bouwen, met énkel aannemers en leveranciers die op maximum 10km van onze vestiging gelegen waren. Als we binnen die radius geen oplossing vonden, dan deinden we pas verder uit.
Onze projectcoördinator, architecte, HVAC-installateur, elektriciteitswerker, zonnepaneelplaatser, tuinaanlegger, vloerder,… waren allemaal Herkse KMO’s. Al ons bouwmaterialen kwamen van 1 leverancier op (in vogelvlucht) precies 9 km gelegen van Aarixa.
Ook nu nog doen we onze aankopen (bureaumateriaal, schoonmaakdiensten,…) bij lokale ondernemers.
Het resultaat:
• Een warm netwerk van kennissen, waarvan enkelen echte vrienden werden
• Ondersteuning van de lokale economie (onze uitgaven bleven binnen de Belgische (lokale) economie)
• Een aantal van onze leveranciers werden klanten
Dit betekent niet dat we tegen globalisering zijn. Er blijven nog diverse diensten die we lokaal gewoon niet kunnen afnemen omdat er geen leveranciers voor zijn. Maar als we kunnen kiezen, dan kopen we lokaal.